2016. május 15., vasárnap

Ötödik nap - 6 hely

Halihó!

Felemelt fejjel közeledtem a laptopomhoz, s mint egy zongorista, úgy "dobtam fel" a a pulcsimat, majd ültem le a forgószékembe. Kicsit zavart, hogy májusban még nem is írtam egy árva bejegyzést sem. Nem akarom semmivel sem megmagyarázni, nem is tudnám, hiszen már van laptopom meg telefonom is, amin tudtam volna írni. Azonban nem tettem. A választ nem tudom, talán csak az évvégi hajrá teszi ezt velem. Ugyebár a felelés nem az erősségem, emiatt kaptam egy karót töriből, még második év elején, azóta javítom, a múltkori TZ-m négyes lett, aminek nagyon örülök. Remélem jelenleg meg van a hármas, s majd tudok menni a négyesre (vagy nem). 
Kellemes Pünkösd*i ünnepeket kívánok mindenkinek. Nem mintha olyannyira nagy kereszténynek tartanám magam... meg istenben sem hiszek, de mivel nincs suli miatta, hát ünnepeljük! LOL.
*A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása; ez a kiáradás.A pünkösd a sínai szövetség ünnepe volt a zsidóknál Krisztus korában. Akkor a jelei a szélzúgás és tűz volt, Isten jelenlétének, a kegyelem kiáradásának jelei.

Most pedig térjünk vissza a lényegre, vagyis arra, amiért mi itt vagyunk. A kihívás folytatása miatt, természetesen. Valamiért elveszettnek érzem magam, nem csak a bloggal kapcsolatban, hanem mással is. Nem csak azért, mert tesóm League of Legends-özik és ki kell kapcsoljam a netem, mert  miattam belaggol a játék. Haha, jó vicc. Akkor hogy a fenében írjam meg a bejegyzést?  No, mindegy. Kezdjük a kedvenc helyeim felsorolásával...



I. Norvégia
Norvégia Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Az ország túlnyomó részét a Skandináv-hegység borítja. Fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25 000 km hosszú. Az országot keleten 2542 km-es szárazföldi határ választja el Svédországtól, Finnországtól és Oroszországtól. Nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak, északról pedig a Barents-tenger határolja. Az állam területének csaknem háromnegyede terméketlen. Az Oslói- és a Trondheimi-medencén kívül a fjordok keskeny partszegélyein találhatók művelhető földek. Gazdasági életében a tenger játssza a legfőbb szerepet. A meleg Golf-áramlat és a hideg parti vizek öve rengeteg halat biztosít. Norvégia halászata Európában vezető helyen áll. A legjelentősebb zsákmány, a legfontosabb kiviteli cikkek – a halkonzerv és a mélyhűtött hal – alapját képezőtőkehal és hering. A halat úszó halfeldolgozó gyárakban dolgozzák fel. A halkonzerven és a mélyhűtött halon kívül hallisztet és olajat is készítenek.
/Forrás: Wikipédia/
Személyes véleményem: Bár sose voltam ott, nagyon vágyom arra az éghajlatra, tájra, kultúrára, ami ott van. Kb. négy éve tudom, hogy egyszer látni akarom a fjordokat, azokat a jellegzetes házakat, amik szinte egymásra épültek, a halászó embereket, meg a lenyűgöző tájakat, természetesen.  

II. Bajorország(i Kastély)
A Neuschwanstein kastély egy, a 19. században épült bajorországi kastély. A Németország déli részén, Schwangau község területén található épületet II. Lajos, Bajorország királya építtette Richard Wagner tiszteletére. Habár a fényképezés és a videofelvételek készítése nem engedélyezett a kastélyon belül, mégis ez Németország legtöbbet fényképezett épülete, valamint egyike az ország leglátogatottabb turistacélpontjainak. Az Alpsee felett emelkedik, a Pöllat-szurdok magányos szikláján épült kastély, amelyet II. Lajos bajor király 1869-1886 között épített: büszke, kecses tornyaival egy igazi kőből épült álom. A különféle építészeti stílusokat ötvöző várkastély fő kapujához meredek, szűk út vezet, a külső falak tornyaiba csigalépcsőkön lehet feljutni. A kastély egy kapuházból, egy, az előkelő hölgyek részére épített lakórészből, a király lakhelyéből, egy négyzet alapú toronyból, és a nyugati végén két toronnyal szegélyezett Palasból, vagyis a fellegvárból áll. A látvány kifejezetten teátrális, mind kívül, mind belül. A berendezés és dekoráció román, mór, gótikus, bizánci és barokk jegyeket hordoz magán. A király hatása mindenhol érezhető, maga is lelkesen részt vett a tervezésben és a díszítésben.
/Forrás: Wikipédia/
Személyes véleményem: Itt se voltam, a képek mégis elegek voltak arra, hogy kíváncsi legyek arra, milyen valójában, ott állni a kastély előtt. Olyannyira foglalkoztat ez a kastély, hogy egyik történetemben is szerepel, szóval mindenképpen eljutok egyszer, hogy át tudjam adni az élményt az olvasóknak.

III. Skócia
Skócia az Egyesült Királyság második legnagyobb országrésze terület és népesség alapján. Nyugat-Európában található, a Brit-sziget északi harmadát foglalja el. Délről Anglia, nyugatról és északról az Atlanti-óceán, keletről az Északi-tenger határolja. Mintegy 800 sziget tartozik hozzá. Fővárosa, Edinburgh Európa egyik legnagyobb pénzügyi központja. A skót felségvizek nagy területet szakítanak ki az észak-atlanti vizekből és az Északi-tengerből, és alattuk rejlik az Európai Unió egyik legnagyobb nyersolajtartaléka.
A Skót Királyság 1707. május 1-jéig független állam volt, ekkor azonban az Acts of Union (az egyesülési törvények) politikai unióba vonta az angol királysággal, és ezzel létrejött Nagy-Britannia. Skócia továbbra is külön állam, és saját törvénykezéssel rendelkezik. A skót törvények, a skót oktatási rendszer és a Church of Scotland (Skót Egyház) volt az a három sarokkő, amelyek biztosították a skót kultúra és a skót nemzeti öntudat fennmaradását.
Mivel Skócia az Egyesült Királyság egyik alkotó országa, államfője a brit uralkodó, 1952 óta II. Erzsébet.
/Forrás: Wikipédia/
Személyes véleményem: Nem akarom ismételni magam, de szintén nem tettem még skót földre a lában, szóval ja. Imádom a tájat, ami fel kelti bennem azt az ösztönt, hogy végig akar szaladni rajta. Másfelől pedig a legendák is vonzzanak Skóciába, örömmel járnék utána a Loch Ness-i szörny legendájának. 

IV. Tokió torony
A Tokiói torony a tokiói Minato városrészben fekvő Siba Parkban épült rádió-, távközlési és kilátótorony, valamint üzletek, szórakozóhelyek és egysintó szentély is megtalálható benne.
Magas acél tartószerkezet, és Japán legmagasabb mesterséges építménye. A tornyot az Eiffel-torony ihlette (annál 11 m-rel magasabb). Repülésbiztonsági okonál fogva fehér ésnarancs színre festették.
1958. december 23-án adták át, azóta több mint 150 millió látogatót fogadott. Teljes magassága 333 m. (A világ második legmagasabb épülete.) Gyakorlati célja a televíziós és rádióműsorok zavartalan sugárzása. Éjszaka a torony Tokió jellegzetes fénypontja.
/Forrás(ok): 1; 2/
Személyes véleményem: Nem tartom magam tériszonyosnak, simán bevállalnám, már csak azért is, mert Japánban van. Imádom Japánt, az elkövetkezendő pontok persze, hogy az ott lévő helyekről fognak szólni. Nos, a Tokió tornyát elképesztőnek tartom, abból kiindulva, hogy milyen magas, arról nem is beszélve, hogy az Eiffel-torony ihlette.  

V. Nagoya Castle 
Nagoya Vár, egy japán vár található Nagoya-ban, Japán központjában. Az Edo időszakban, Nagoya Vár(a) volt az egyik legfontosabb központja vár városoknak a Japan- Nagoya-juku-nak.
Annak érdekében, hogy beteljesüljön a végzet, a  Suruga tartomány katonai kormányzója, Imagawa Ujichika beépített Yanagi-no-maru során Taiei korszakot fiának, Az ifjú megváltoztatta a nevét Nagoya Castle-re. Oda Nobunaga állítólag ott született 1534-ben  bár ez vita tárgya. Miután Nobunaga győzedelmeskedett különböző felfordulás történt Japánban, amit Tokugava Iejaszu okozott. 
/Forrás: Wikipédia/
Személyes véleményem: Most, hogy így utána olvasgattam, és próbáltam bevetni a kevésbé hasznos fordításomat, még jobban érdekelne ez a vár. Ezelőtt is hallottam Nobunaga-ról, de fogalmam se volt róla, hogy "állítólag" ott született. (Otome játékokban lehet vele játszani... játszottam is Yukimura-val,.., csak ugye a telefonom meghalt, így elveszett az adat, na mindegy.)

VI. Japán
Japán egy szigetország Kelet-Ázsiában. Nyugaton a Japán-tenger, északon az Ohotszki-tenger, keleten a Csendes-óceán és délen a Kelet-kínai-tenger mossa partjait. A 6852 szigetéből a négy legnagyobb Hokkaidó, Honsú, Kjúsú és Sikoku, ezeket nevezik főszigeteknek. A nagy múltra visszatekintő Japán ma a harmadik legnagyobb gazdasági hatalom az Amerikai Egyesült Államok és Kína után, a Föld leggazdagabb országainak egyike, számos nemzetközi szervezet tagja. Fővárosa és legnagyobb városa Tokió, a világ legnépesebb várostömörülése. A fővároson kívül még 11, milliós nagyváros található Japánban. A régészeti kutatások alapján az első emberek az őskőkorban telepedtek le a japán szigetvilágban, i. e. 30 000 körül. Az i. e. 14 évezredben elterjedt a félig-letelepedett, vadászó-gyűjtögető életmód, az emberek elkezdtek földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozni. Az ebből az időszakból fennmaradt díszes mintázatú agyagedények a fazekasság legősibb darabjai közé tartoznak az egész világon.
Az étkezési szokásokra is nagyban a buddhizmus nyomta rá a bélyegét. Fő szempont az egység és a harmónia megteremtése, mint bármely más japán művészeti ágban. Fontos szerepet kap a megjelenés, ugyanis az étkezés számukra a látvánnyal kezdődik. A feltálalt ételnek meg kell felelnie a napszaknak, évszaknak, sőt néha még a hét napjaitól is függ, hogy mi kerül a tálkákba, és milyen szín- és formakompozícióban. Nem mindegy az sem, hogy az adott étel, milyen anyagú, színű és formájú tálkában kerül az asztalra. Természetesen egy átlagember, átlagos napján annyira nem ügyel ezekre a formaságokra olyan élesen, de tény, hogy a japán mentalitásnak megfelelően jobban odafigyelnek az apróságokra.
A legfontosabb evőeszköz az evőpálca, szintén a kínaiaktól átvett találmány. Manapság, főleg a nyugati ételekhez, gyakran használnak kanalat, kést, villát. Legjellegzetesebb alapanyagaik a hal, rák, algák, és gyakorlatilag majdnem minden, amit a tengerből ki lehet fogni, és ehető. Valamint sokféle zöldség, csak párat említve: szójacsíra, kínai kel, spenót, jégcsapretek, padlizsán, bojtorjángyökér stb. A rizsen kívül a tésztafogyasztás is jellemző. Ennek 3 fő típusa van: udon, ami búzalisztből készül, rámen: ez vékony, spagettiszerű tészta és szoba, ami hajdinalisztből vagy más gabonából készül.
/Forrás: Wikipédia/
Személyes véleményem: Imádok mindent Japánban! Leginkább az animézés miatt kedveltem meg ezt a szigetországot, valamint a kultúráját, de egyszerűen minden vágyam, hogy ott legyek. Még a nyelvet is elkezdtem tanulni a magam módján. Nem igazán tudom, hogy ezekre a helyekre mennyi az esély, hogy eljutok, de ha Kirito (SAO) is kitudott jutni a világból, amiben bent ragadt, hát én is befogom teljesíteni az álmaimat. De csak azután, hogy könyvelő lettem. (LOL) 

Nincsenek megjegyzések:

Olvasók

.